Samsung postavio novi rekord u prenosu podataka putem 5G mmWave mreže

Written by

Samsung postavio novi rekord u prenosu podataka putem 5G mmWave mreže

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 73

Samsung Electronics je postavio novi rekord u brzini prenosa podataka putem 5G mmWave mreže.

Projekat je ostvaren u okviru investicionog plana vrijednog 750 miliona australijskih dolara zajedno sa kompanijom NBN Co. koja koristi različita softverska poboljšanja kako bi izvukla najbolje iz 5G mreže.

U toku testa uređaj je ostvario prosječnu brzinu downloada od 1,75 Gbps i brzinu uploada od 61,5 Mbps. Na udaljenosti 10 kilometara od izbora postignuta je maksimalna brzina downloada od 2,7 Gbps.

Korišten je uređaj pod nazivom Compact Macro. To je Samsung-ov alat koji objedinjuje sve uređaje neophodne za generisanje 5G signala u mmWave spektru.

Kada bi ova brzina bila primijenjena, standardan HD film mogao bi se skinuti za 15 sekundi. Poređenja radi, prosječna brzina u Britaniji je 70Mbps – 35 puta sporija nego što je postigao Samsung koristeći 5G.

Ovo je važan korak u daljem razvoju mogućnosti 5G mreže kako u urbanim tako i u ruralnim područjima, smatraju u Samsung-u i NBN-u. Testovi su uspješno pokazali da je potencijal 5G mreže u dalje veliki, posebno u područjima gdje nema optičkih instalacija.

Kompanije na tržištu stalno pokušavaju da unaprijede 5G tehnologiju, koja se sve više koristi. Postepeno, novi telefoni koji se pojavljuju na tržištu prilagođavaju se novom načinu prenosa podataka, a sama 5G tehnologija pruža velike mogućnosti u pogledu brzine prenosa podataka.