Samsung sprema svoj čipset za Galaxy S seriju

Kompanija Samsung krenula je sa izradom sopstvenog čipseta koji će pokretati uređaje njihove Galaxy S serije.

Iako južnokorejski tehnološki gigant već ima svoje procesore – Exynos, oni nisu bili dovoljno dobri da bi pokretali sve njihove flagship telefone. Zbog toga su za pojedine uređaje koristili čipsete kompanije Qualcomm.

Ipak, izgleda da Samsung nije bio potpuno zadovoljan ni njima, te se ugledao na konkurentske kompanije Apple i Google, koje koriste sopstvene procesore A15 Bionic i Tensor.

GSMArena prenosi informacije insajdera IceUniverse-a koji navodi da južnokorejska kompanija radi na tome da predstavi novu seriju snažnih čipseta u Galaxy S seriji telefona čiji je izlazak na tržišta u planu za 2025. godinu. Stručnjaci navode da je to realan period za proizvodnju jednog takvog uređaja, te pojašnjavaju da je potrebno duže vrijeme za izradu novog procesora i njegovo testiranje prije primjene, pogotovo kada je namijenjen za najjače uređaje koje će kompanija predstaviti.

Takođe, mediji podsjećaju da je Samsung krajem 2019. zatvorio odjeljenje za razvijanje i proizvodnju namjenskih procesora, tako da nije poznato hoće li ono ponovo biti otvoreno ili će biti osnovano neko novo. Nije poznato ni koja će biti snaga novih čipseta, tako da nam ne preostaje ništa drugo nego da sačekamo da iz kompanije „procure“ neke nove informacije.