Kamera ispod displeja

Written by

Samsung sprema telefon sa kamerom ispod displeja

iza ugla, mobilni svijet| Views: 467

Kompanija Samsung navikla je sve svoje korisnike da konstantno radi na inovacijama, a njihovo najveće polje interesovanja svakako su kamere. Sada, bar prema najavama, rade na kamerama ispod displeja.

Prema nedavnom izvještaju, želja Samsung-a da na tržište donese telefone sa kamerom ispod displeja mogla bi se ostvariti jer kompanija navodno već ovog mjeseca počinje sa masovnom proizvodnjom. Ako sve bude teklo prema planu, Samsung planira mjesečno proizvoditi 30.000 under display camera za telefon koji će predstaviti naredne godine. Za sada nema jasnih naznaka da li je riječ o modelu Galaxy S11 ili eventualno nasljedniku sklopivog Galaxy Fold telefona.

Međutim, postaviti kameru ispod ekrana i nije tako jednostavno. S problemima se, bar prema pisanju brojnih portala, susreo i Samsung jer OLED displej izobličava svjetlost koja dolazi do senzora i tako smanjuje kvalitet fotografije. Ipak, sudeći prema najnovijim informacijama korejski tehnološki gigant uspješno riješava i ovaj problem. Navodno će OLED panel biti nešto transparentniji, a i sam algoritam softvera će biti poboljšan upravo za potrebe kamere ispod displeja.

Ipak, dug je put prije nego što zaista vidimo kameru ispod ekrana telefona. Sigurni smo da ćemo za premijeru sačekati narednu godinu, ali vjerujemo da će i Samsung do tada izaći sa nekim detaljnijim informacijama.