Šef marketinga u Apple-u potvrdio da će iPhone dobiti USB-C

Written by

Šef marketinga u Apple-u potvrdio da će iPhone dobiti USB-C

mobilni svijet, u žiži| Views: 242

Apple je potvrdio da će iPhone za evropsko tržište proizvoditi sa USB-C portom za punjenje iako u kompaniji nisu najsrećniji zbog te odluke.

Kompanija će poštovati evropske zakone, ali je naglašeno da se ne slaže s tvrdnjama o elektronskom otpadu, a i dalje smatraju da će uvođenje novog punjača kupcima uzrokovati neugodnosti.

Apple se morao prilagoditi novom evropskom zakonu o standardizaciji punjača na uređajima koji bi trebalo da pomogne da se smanji količina elektronskog otpada tako što će svi telefoni imati isti punjač.

Greg Joswiak, voditelj marketinga u Apple-u, u intervjuu Wall Street Journal-u, rekao je da će kompanija “očito morati napraviti ono što EU traži, jer nema drugog izbora”. U Apple nisu presrećni zbog ovog i smatraju da je priča o gomilanju otpada samo implikacija, a da će zbog svega najmanje srećni biti kupci uređaja.

Apple se dugo opirao uvođenju standardizovanog priključka USB-C u telefone želeći da ostane pri vlastitom (priključak Lightning).

Josiwak je u intervjuu naglasio kako smatra da će prebacivanje iPhone-a s Lightninga na USB-C značiti još više e-otpada. U Apple su ranije najavljivali da će iPhone biti prilagođen bežičnom punjenju, ali kako stvari stoje, za sada će ipak prihvatiti zahtjev EU.

Nova regulativa u EU stupa na snagu krajem 2024. godine, što znači da ćemo prema svim predviđanjima prvi iPhone sa USB-C portom vidjeti te godine i to bi mogao biti iPhone 16.

Apple telefone možete pronaći i u bogatoj m:tel ponudi.