Written by

Smartflower – cvijet koji želite u svojoj bašti

m:ovo m:ono| Views: 444

cvijet

Pametni cvijet nećete morati zalivati, nećete ga morati presađivati, okopavati niti će mirisati, ali ćete ga svakako poželjeti za svoju baštu kad saznate o čemu se radi.

Smartflower je u stvari elegantna, solarna tehnologija koja radi isto kao konvencionalni krovni paneli, ali je mnogo efikasnija zahvaljujući integrisanom dvostrukom solarnom sistemu za praćenje koji mu omogućava de se vrti oko svoje ose i okreće prema suncu.

Solarni paneli su zasigurno jedan od najboljih načina da smanjite proizvodnju ugljen dioksida i date svoj skromni doprinos globalnoj borbi protiv klimatskih promjena. Problem je što krovni solarni paneli imaju određena ograničenja posebno kad je u pitanju lokacija, pozicioniranje i najefikasniji su kad su suncu izloženi pod uglom od 90 stepeni što može biti samo nekoliko minuta u toku dana u zavisnosti od toga kako vam je kuća postavljena. Rješenje za ovaj problem može biti sistem za solarno praćenje koji je prilično skup i nepraktičan kad su u pitanju kućne instalacije.

Tu na snagu stupa Smartflower, solarni cvijet proizveden u Austriji koji bi mogao biti pravo rješenje ovih problema.

Kao što mu samo ime kaže ovaj solarni uređaj podsjeća na predivni cvijet , a u stvari je solarni niz od 3,2 kW. Njegovi tvorci tvrde da je od konvencionalnih solarnih ploča efikasniji čak 40 odsto što zaista sjjano zvuči. Njegova prednost je i što se veoma lako postavlja, pričvršćuje, ali i seli, po potrebi.

Ovaj „cvijet“ je poseban po dualnom sistemu koji mu pomaže da se vrti oko sopstvene ose zbog čega je on uvijek pod uglom od 90 stepeni u odnosu na sunčeve zrake. Na taj način se obezbjeđuje maksimalno skupljanje energije, a u brojkama to je oko 6,200 kWh godišnje po jednom cvijetu. Kada nije u funkciji Smartflower se može jednostavno složiti što se preporučuje za vrijeme jakog vjetra.

Jedina informacija koja za sada nije poznata jeste koliki su troškovi proizvodnje i kad bi se Smartflower mogao naći u slobodnoj prodaji.

https://www.youtube.com/watch?v=Z19_gUIrCoQ