Solarna jedrilica čisti zagađene okeane

Hibridna jedrilica “Manta” čisti zagađene okeane, a riječ je o ekološkom plovilu za koji se očekuje da godišnje ukloni između pet i 10 tona plastike.

U pitanju je ekološko plovilo, s obzirom da za kretanje uglavnom koristi solarnu energiju. Ovaj, prvi katamaran te vrste na svijetu, osposobljen je da sakuplja plastični otpad iz morskih voda u industrijskim razmjerama. Djelujući autonomno tokom 75% vremena, “Manta” je i najsavremenija naučna laboratorija.

“Mozak” ovog poduhvata je Yvan Bourgnon, mornar svjetskih razmjera. Tokom 20 godina prekookeanskih takmičenja i raznih samostalnih svjetskih turneja (uključujući i onu tokom koje je postao prva osoba koja je solo preplovila od Aljaske do Grenlanda), svjedok je naglog porasta zagađenja okeana. Prije šest godina je bio prinuđen da napusti trku “Transat Jacques Vabre”, nakon što se njegova jedrilica zaglavila u plastičnim ostacima u zalivu Gaskonje.

Njegov odgovor je bio osnivanje nevladine organizacije “SeaCleaners”, 2016. godine, konzorcijuma sa više od 58 inženjera, tehničara i istraživača koji su djelovali u pet istraživačkih laboratorija i zajedno sa 17 spoljnih partnera radili na izradi rješenja – jedrilici “Manta”.

“Dvaput sam obišao svijet, jednom u dobi od 12 godina sa roditeljima, a drugi 30 godina kasnije. Razlika u količini zagađenja plastikom bila je alarmantna. Znao sam da nešto moram preduzeti”, pojasnio je Bourgnon.

Iako je okeansko plovilo,  “Manta” će prvenstveno biti korištena u priobalnim područjima, u i oko ušća ili samim ušćima 10 najzagađenijih rijeka, kao što su Jangce, Hoangho ili Gang. Planirano je da zaplovi 2024. godine.