Sony Xperia 1 IV prikazan u renderima

Sony-jev flagship telefon Xperia 1 III dobiće nasljednika po imenu Sony Xperia 1 IV.

Na radost ljubitelja telefona ove kompanije, model Sony Xperia 1 IV prikazan je u renderima, koji otkrivaju da će izgledom biti dosta sličan svom prethodniku.

Biće to još jedan „duguljasti“ pametni telefon, sa još ravnijim okvirima. Tipka za uključivanje i isključivanje uređaja nalazi se na desnoj strani, a ona je ujedno i skener otiska prsta. Tu je i tipka za kontrolu glasnoće.

Iako se druge kompanije trude da prave ekrane bez okvira, Sony se nije odrekao tog detalja. Naime, on se može vidjeti iznad i ispod zakrivljenog ekrana s prednje strane, koji je dijagonale 6.5 inča.

Priključak za slušalice od 3.5 mm smješten je na gornjem dijelu okvira, dok se na donjem nalazi prostor za SIM karticu, kao i USB-Type C priključak za sinhronizaciju i punjenje. Baterija bi trebalo da ima 5.000 mAh, sa podrškom za brzo punjenje snage 45 W.

Pored standardne prednje kamere, Sony Xperia 1 IV na zadnjoj strani ima tri senzora kamere, postavljena u uspravnom nizu, dok je između drugog i trećeg pozicioniran LED blic.

Ovaj model imaće i IP68 certifikat otpornosti na udarce, prašinu i prodor vode, a kao pokretač se spominje Snapdragon 8 Gen 1. Jedna od prednosti ovog telefona trebalo bi da bude 512 GB interne, uz prisustvo 12 GB radne memorije.