Written by

SpaceX će lansirati 12.000 satelita i postati brojniji od zvijezda

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 672

Starlink je “revolucionarna” ideja Elon-a Musk-a čiji je cilj da cijelom svijetu pruži pristup internetu. To bi bilo moguće uz pomoć mreže satelita koji kruže oko Zemlje, tačnije njih 12.000.

Naravno, ovo je samo jedan od projekata SpaceX-a. Tokom maja ove godine, kompanija je ponosno najavila lansiranje svojih prvih 60 satelita u Zemljinu orbitu, a sve u okviru svog projekta Starlink. Put koji su nove “zvijezde” prešle do konačnog odredišta sve vrijeme je bio vidljiv, zahvaljujući upravo njihovoj svjetlosti.

Cifra od 60 satelita koji se jasno vide sa Zemlje je jedna stvar, ali šta će se dogoditi kada taj broj dostigne 12.000? To je pitanje koje sve više zabrinjava astronome.

Naime, planirani broj satelita u orbiti bi značio da će se među njima oko stotinu stalno vidjeti na nebu. Što znači da ćemo, na neki način, imati vizuelno zagađenje. U tom smislu, SpaceX namjerava satelite “podići” što dalje od Zemlje, kako bi bili manje vidljivi. Kompanija takođe radi na smanjenju njihovog albeda, tj. sposobnosti objekta da reflektuje svjetlost.

Ali, ne želi samo Space X da osvoji orbitu naše planete svojim satelitima. Postoji mnogo projekata vezanih za letjelice u svemiru koje podržavaju poznate tehnološke kompanije. Šta će se desiti kada sve te kompanije pošalju sopstvene satelite?

Jedno je sigurno, na nebu će se nalaziti zaista veliki broj uređaja. Astronomi predviđaju da će lansiranje svih 12.000 letjelica SpaceX-a nadmašiti broj zvijezda vidljivih golim okom.