SpaceX: Lignje lete u svemir

SpaceX realizovao je novu misije na Međunarodnu svemirsku stanicu, a u teretnoj kapsuli Dragon bili su neki zanimljivi organizmi.

Lignje i dugoživci, poznatiji kao vodeni medvjedi, putovali su u orbitu kako bi pomogli istraživačima da odgovore na neka ključna pitanja o svemirskim letovima. SpaceX lansirao je 5.000 vodenih medvjeda i 128 beba lignji koje svijetle u mraku.

Dugoživci su izuzetno žilavi organizmi, mogu da prežive ekstremno zračenje, visoke i niske temperature, te čak boravak u vakuumu svemira. Naime, mogu da opstanu pod uslovima isušivanja, smrzavanja i zagrijavanja iznad tačke ključanja. 

Stručnjaci su razvili metode za mjerenje uticaja različitih uslova na ekspresiju gena, što bi moglo pomoći za razumijevanje stresa koji utiče na ljude u svemiru.

S druge strane, svijetleće lignje dugačke su svega nekoliko milimetara, a u svom tijelu imaju poseban organ ispunjen bakterijama koje emituju svjetlo i time osiguravaju zaštitu od predatora. Zauzvrat, lignja bakterijama osigurava dom i prehranu.

Naučnici se nadaju da će analizom odnosa bakterija i lignji doznati kako korisni mikrobi u svemiru sarađuju sa životinjskim tkivom. 

Informacije bi mogle da pomognu astronautima da na dugim svemirskim putevima održe mikrobiome u imunom sistemu.