Šta donosi dvostruka selfie kamera ispod ekrana?

Written by

Šta donosi dvostruka selfie kamera ispod ekrana?

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 613

Kineska kompanija Xiaomi neprestano predstavlja svoje napredne uređaje, odlučna da bude među liderima u svijetu samrtfona.

Među inovacijama koje pristižu iz ove kompanije je i ona koja se tiče selfie kamere. U pitanju je, kako i sam naslov teksta sugeriše, dvostruka selfie kamera ispod ekrana.

Kamera je nevidljiva dok se ne aktivira, nakon čega se može posmatrati na vrhu. Iako kvalitet fotografije još uvijek nije dobar kao kod standardne selife kamere, ova napredna tehnologija će se  razvijati u narednim mjesecima. Nedavno je objavljeno da patent pokazuje da su u Xiaomi-ju već razvili dvostruku kameru ispod ekrana.

Naime, pet patentnih skica prate kratka objašnjenja. U glavnom meniju je potrebno da korisnik klikne na ikonu kamere, na dnu interfejsa, i da aktivira selfie kameru. Čim se prednja kamera aktivira, informacije kao što su datum i vrijeme nestaju, a kontrolna traka za fotografisanje se pojavljuje na dnu. Prednja kamera tada postaje vidljiva na vrhu interfejsa.

Treba napomenuti da za sada ostaje nejasno da li se zaista radi o dvije kamere ili o kameri i senzoru (ili blicu). Ipak, čini se da bi kamera mogla biti praćena LED indikatorom, senzorom, pa čak i blicom ispod ekrana.

U svakom slučaju, izvjesno je da će prvi pametni telefon sa dvostrukom selfie kamerom ispod ekrana stići 2020. godine, možda već u februaru, na MWC 2020 u Barseloni.