surfovanje_gige

Written by

Šta sve možete sa 30 GB?

iz ponude, m:vijesti| Views: 1452

Već odavno telefone koristimo za surfanje internetom, pregledanje YouTube-a i sličnih video sadržaja, za društvene mreže, slušanje muzike, igranje igrica, video pozive, slanje mailova… cijeli jedan svijet se nalazi u našem pametnom telefonu, a da bi taj svijet funkcionisao potreban nam je mobilni internet. Da li ste se ikada pitali koliko mobilnog interneta vam je dovoljno za vaše potrebe?

U nastavku teksta ćemo nastojati da vam približimo šta sve možete sa 30 GB interneta zasnovano na prosječnoj potrošnji.

Sat vremena surfanja na Facebooku koristi oko 80 MB podataka što znači da sa 30 GB možete provesti oko 375 sati na ovoj društvenoj mreži.

Za sat vremena YouTube strima kvaliteta 1920 x 1080 potrebno vam je oko 1,5 GB, dakle da biste potrošili 30 GB interneta morali bi pregledati YouTube sadržaje oko 20 sati.

Viber pozivi koriste oko pola MB po minuti, a za Whats Upp pozive prosječna potrošnja iznosi 1,1 MB po minuti, što jednostavno znači da možete prosvesti sate i dane koristeći ove servise za razgovore, a da ne potrošite 30 GB.

Ukoliko sa za komunikaciju putem WhatsApp-a, Viber-a i Facebook Messenger-a ubacujete mnogo stikera, GIF-ova, video zapise, fotografije ili audio klipove, možete potrošiti i do 250MG dnevno, ali opet bi vam trebalo više od sto dana da potrošite svih 30 GB.

Snapchat koristi približno 160 MB po satu intenzivnog korištenja (slanje/primanje), a Instagram koristi oko 720 MB podataka u sat vremena jer je jedna od najzahtjevnijih aplikacija. Ako aktivno provjeravate fotografije, storije i videozapise, nije problem ostati bez 60 MB za oko pet minuta, ili 720 MB u sat vremena, ipak u 30 GB stane preko 40 sati intenzivnog korištenja ovih društvenih mreža.

Pregleda radi prosječna mjesečna potrošnja za neke od najčešće korištenih aplikacija iznosi:

  • 5 GB za Instagram
  • 2 GB za Facebook
  • 3 GB za YouTube
  • 2 GB za Igrice

Dakle 30 GB je i više nego dovoljno čak i za natprosječne korisnike mobilnog interneta. A zahvaljujući m:tel ponudi za Dopuna korisnike tarifna opcija 30 GB, koja traje tri dana, iznosi samo 3 KM.

Zaista se možete opustiti i surfovati bez brige o potrošnji giga.