USB4 standard

Written by

Šta sve znamo o nadolazećem USB4 standardu?

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 446

U jednoj rečenici, USB 4 standard donosi nam veće brzine i kompatibilnost, ali i drugačije ime. Prema nedavno objavljenim informacijama, zvaničan naziv novog standarda biće USB4. Možda vam izgleda identično, ali u novom nazivu neće biti razmaka.

Riječ je o neznatnoj promjeni, tako da je svakako važnije šta će nam u korisničkom smislu USB4 standard donijeti.

Pretpostavlja se kako će konačne osobine biti predstavljene u narednom periodu, a za sada je najinteresantnija informacija da bi USB4 trebalo da podržava brzine transfera od 40 GB u sekundi. Intel tvrdi da će USB 4, takođe, povećati kompatibilnsot između USB Type C proizvoda i tako olakšati način na koji povezujemo uređaje.

Prvi uređaji koji podržavaju USB4 standard očekuju se tek krajem 2020. godine. Imaće izgled kao USB C, ali uz gotovo duplo veće brzine. Još jedna od značajnih informacija jeste da će podržavati i brzine punjenja snage 100W, dok će već navedenu brzinu prenosa od 40GB dostizati isključivo na serfitikovanim kablovima.

USB4 standard trebalo bi da omogući i dovoljan protok za video-sadržaj za dva ekrana sa 4K ili jedan ekran sa 5K rezolucijom. Prema ranijim informacijama, takođe bi trebalo da bude kompatibilan sa USB 3, 2 i 1 standardom.

Ipak, moraćemo pričekati zvanično predstavljanje svih mogućnosti kao i datum lansiranja novog USB4 standarda.