mate30

Written by

Stigao je novi Huawei Mate 30

mobilni svijet, u žiži| Views: 780

Kompanija Huawei je juče, 19. septembra, u Minhenu i zvanično predstavila telefone o kojima se mjesecima pričalo, a riječ je naravno o modelima Mate 30 i Mate 30 Pro.

Novi smartfoni nasljeđuju uspješnu Mate 20 seriju, koja je za manje od godinu dana prodata u više od 16 miliona primjeraka.

Huawei Mate 30 Pro posjeduje Flex OLED ekran od 6,53 inča, rezolucije 2.400 x 1.176 piksela i odnosom stranica od 18,4:9. Novost je izrez u kojem je i novi sistem 3D skeniranja lica, za koje kompanija tvrdi da je bolji i manjih dimenzija u odnosu na konkurenciju.

Huawei Mate 30 Pro pokreće najnoviji Kirin 990 čipset, imaće 8GB RAM i dolaziće u dvije varijante sa internom memorijom od 128GB i 256GB. Baterija Huawei Mate 30 Pro od 4.500 mAh podržava 40 vati brzo punjenje, kao i 27 vati brzo bežično punjenje. Pro model ima IP68 sertifikat, dok Mate 30 dolazi sa IP53 zaštitom od prašine i prskanja vodom.mate30-4g-pic-kirin-5g

Kamere su posebne priče

Sistem kamera kreiranih u saradnji sa kompanijom Leica sada imaju kružni oblik u koji su se smjestili četiri sočiva. Kod modela Mate 30 kamera je kombinacija Supersensing Wide sočiva od 40MP, ultraširokugaonog sočiva od 16MP i telefoto sočiva od 8MP kao i laserskog fokusa. Na modelu Mate 30 Pro kamera ima takođe četiri sočiva, dva po 40 MP, telefoto sočivo od 8MP, dok je četvrto 3D depth senzor.

S prednje strane nalazi se selfi kamera rezolucije 32 MPx, sa velikim senzorom do f/2.0 i podrškom za Da Vinci čip, koji omogućava kontrolisanje ekrana gestovima, odnosno bez dodirivanja. Mate 30 Pro snima 4K video pri 60 fps, što dokazuje da je ovo najbolja kamera ikada napravljena na nekom mobilnom telefonu.

Koje su još novosti?

Umjesto fizičkog dugmeta sada postojii virtuelno dugme kojima se može smanjivati i pojačavati zvuk, ali i praviti selfiji. Predstavljena je i Smart Gesture opcija koja omogućava da pokretom ruke skrolujete kroz telefon, bez da ga fizički dotaknete. Smart rotate prati vaš pogled i tako pomjera sliku i sadržaj na ekranu kako vi pomjerate glavu. Najzanimljivije možda je da uz AI opciju zaštite privatnosti, korisnik sada može da sakrije poruke kada primjeti da mu neko viri u telefon.

Huawei Mate 30 Pro nema klasičnu slušalicu, ali ima sistem prenosa zvuka preko ekrana, kao i Huawei P30 Pro uređaj. Zahvaljujući novom dizajnu sa zadnje strane stakla neće više ostajati otisci prstiju, dok će gornji dio manje kliziti iz ruku.

Telefon je zasnovan na Android 10 operativnom sistemu i EMUI 10 korisničkom interfjesu. Mate 30 Pro serija dolazi u četiri boje i to u srebrnoj, crnoj, ljubičastoj i zelenoj, a prodavaće se i dva kožna modela u zelenoj i narandžastoj boji.