Written by

Stiže novi Sony telefon – Xperia 8

iza ugla, mobilni svijet| Views: 517

Kompanija Sony predstavila je novi smartfon, Sony Xperia 8, koji će zauzeti mjesto između Xperia 10 i Xperia 5 modela.  

Riječ je o uređaju iz srednjeg segmenta, koji je za sada dostupan samo u Japanu. Ovaj smartfon posjeduje 6-inčni ekran odnosa stranica 21:9 u FHD+ rezoluciji. LCD ekran je zaštićen je Gorilla Glass 6, i sa prednje i zadnje strana telefona.

Na poleđini uređaja se nalazi dvostruka kamera, odnosno kombinacija 12 MPx sočiva i ultraširokog od 8 MPx. Na prednjoj strani smještena je selfi kamera rezolucije 8 MPx. Sa bočne strane nalaze se skener otiska prsta i “Side Sense” sistem kontrolisanja tastera. Telefon pokreće Snapdragon 630 čipset sa 4 GB RAM i 64 GB interne memorije, uz mogućnost proširenja microSD karticom ili korištenjem druge SIM kartice.

Kapacitet baterije iznosi 2.760 mAh, ali u Sony-ju tvrde da će uz pomoć napredne tehnologije korisnici uživati u dugotrajnoj autonomiji. Sony Xperia 8 dolazi sa Android-om 9.0 Pie, uz korisnički Sony Android interfejs koji predstavlja gotovo pa “čist” Android. Xperia 8 dolazi s podrškom za 18 W brzo punjenje, otporan je na vodu i prašinu i posjeduje 3,5 mm priključak za slušalice.

Inače, kompanija Sony Ericcson je 2010. godine javnosti predstavila istoimeni model koji je u to vrijeme bio naročito popularan.