Stiže Snapdragon 7 Gen 1 za srednju klasu telefona

Iz kompanije Qualcomm stižu dva nova čipseta, od kojih jedan dolazi kao nasljednik popularnog Snapdragon 778G.

Oba čipseta su namijenjena Android uređajima, a Snapdragon 7 Gen 1 naći će svoje mjesto u višoj srednjoj klasi telefona. Snapdragon 8+ Gen 1 je snažniji procesor koji će se naći u flagship telefonima.

Snapdragon 7 Gen 1 čipset će imati osmojezgarni procesor sa četiri jezgra performansi i četiri efikasna jezgra. Jezgra performansi će biti zasnovana na ARM Cortex A710, a jezgra efikasnosti koristiće ARM Cortex A510 jezgra. Čipset će takođe u sebi imati integrisani Adreno 662 GPU za grafiku.

Prema najavama, OPPO će vjerovatno lansirati prvi pametni telefon zasnovan na ovom čipsetu, a taj uređaj će vjerovatno biti OPPO Reno 8.

Što se tiče Snapdragon 8+ Gen 1, očekuje se da će označiti rađanje nove generacije koji će biti imenovan po toj šemi. Od njega se očekuje da riješi nedostatke prethodnika, koji su imali probleme sa pregrijevanjem i potrošnjom energije – da bude za trećinu povoljniji za bateriju i da će utoliko njegov rad biti „hladniji i efikasniji“.

Qualcomm obećava i 10% bolje CPU performanse, pa će jezgro Cortex-X2, koje se nalazi unutar čipa, dostizati brzinu 3,2 GHz, dok će ostala jezgra imati brzine do 2,75 GHz, odnosno 2,0 GHz.