Written by

Stručnjaci upozoravaju – treba ograničiti vrijeme koje djeca provode ispred ekrana uređaja

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 676

Prema stavovima Svjetske zdravstvene organizacije, za zdrav razvoj djeteta važno je da ekrani ne postanu prerano dio njihove svakodnevnice.

U eri digitalizacije, različiti uređaji su u svim sferama našeg života. Čak i mališani provode dosta vremena uz pametne telefone i tablete, na kojima gledaju crtane filmove i slušaju pjesme prilagođene njhovom uzrastu. Ali prema posljednjem istraživanju SZO-a, djeca mlađa od pet godina bi trebalo da zabavu potraže uz interaktivne igrice, a ne pored malih ekrana.

Prikupljene informacije pokazale su da, kod mališana do pet godina starosti, duže sjedenje i smanjena fizička aktivnost mogu izazvati poremećaje sna. Dobro je poznato da fizička aktivnost poboljšava mentalno zdravlje, a istovremeno sprečava pojavu gojaznosti u djetinjstvu, pa je zato važno da je mališani imaju dovoljno.

Šta Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje svim roditeljima?

Za početak, bebe mlađe od godinu dana uopšte ne treba da provode vrijeme uz male ekrane. Takođe, djeca bi trebalo da budu aktivna nekoliko puta dnevno, kroz igru ​​na čvrstoj podlozi kao što je pod. Ako beba još nije prohodala, trebalo bi da najmanje 30 minuta u toku dana radi vježbe za jačanje trbušnog zida. Preporuka je i da se dojenčad ne zadržavaju duže od sat vremena u kolicima, visokim stolicama ili trakama za nošenje.

Za jednogodišnjake se, takođe, ne preporučuje boravak ispred ekrana, a SZO predlaže manje od jednog sata dnevno za dvogodišnjake. Djeca u periodu od prve do druge godine života treba da imaju oko tri sata fizičke aktivnosti tokom dana, te ne bi smjeli sjediti duže od sat vremena u komadu. Isto vrijedi i za mališane uzrasta do tri godine.