Studenti stvorili automobil koji upija i prerađuje CO2

Written by

Studenti stvorili automobil koji upija i prerađuje CO2

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 58

Grupa studenata iz Holandije napravila je električni automobil za koji tvrdi da ima negativnu emisiju štetnih gasova CO2.

Automobil, veoma simpatičnog izgleda, zove se ZEM – skraćenica od Zero Emission Mobility. U pitanju je prototip koji je nastao na Tehnološkom univerzitetu u Ajndhovenu, a iza njega stoji tim od 35 studenata.

ZEM upija CO2 dok se kreće pomoću uređaja za prikupljanje štetnih gasova koji je instaliran na prednjoj strani vozila. Cilj kreatora vozila je da ono nadoknadi svoj ugljenični otisak. Poznato je da električna vozila ne proizvode velike količine ugljenika, ali se on emituje u procesu prizvodnje električne energije koja napaja vozilo preko električnih instalacija, pa je na kraju, suštinski, svako vozilo ipak zagađivač.

Studenti žele da pomenuti filteri budu podesni za modularno prilagođavanje i da bude moguća ugradnja u druge automobile ili vozila za transport.

ZEM ima solarne panele na krovu i haubi koji mogu da obezbijede 15 procenata potrebne energije za osam litijumskih baterija, ali tu i je utičnica za punjenje koja se nalazi iza registarske tablice na zadnjoj strani vozila. Automobil posjeduje tehnologiju dvosmjernog punjenja, pa se energija iz automobila takođe može koristiti za punjenje drugih uređaja.

Vozilo je, tvrde studenti koji su ga osmislili, održivo tokom čitavog životnog ciklusa. Karoserija je napravljena 3D štampačom od reciklirane plastike i prema svemu viđenom ovo je za sada najodrživiji automobil na svijetu.

ZEM može da prikupi oko 2 kg CO2 na svakih 32.000 pređenih kilometara, a jednom kada se filteri napune CO2 se može koristiti za gorivo ili za pravljenje piva. Očekuje se da će skupljanje ugljenika postati veliki biznis u narednih nekoliko godina i predviđa se da će to biti industrija vrijedna 7 milijardi dolara do 2028. godine.