Svemirske solarne elektrane mogle bi nas snabdjevati energijom

Written by

Svemirske solarne elektrane mogle bi nas snabdjevati energijom

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 60

Stanovnici Zemlje u budućnosti bi mogli koristiti energiju prikupljenu u svemiru, tvrde stručnjaci angažovani oko inicijative Solaris.

Planirano je da se solarna energija sakuplja daleko u svemiru, a da se potom bežično prenosi na Zemlju, gdje bismo je koristili. Evropska svemirska agencija (European Space Agency – ESA) planira da istraži koje su to ključne tehnologije za realizaciju ove ideje.

Upravo jedna takva – bežični prenos energije, nedavno je demonstrirana u Njemačkoj. Predstavljanje je održano u Airbus-ovoj tvornici inovacija X-Works u Minhenu, gdje je mikrotalasno zračenje korišteno za prenos zelene energije između dvije tačke koje su predstavljale kosmos i Zemlju, udaljene 36 metara.

Prenesena energija korištena je za osvjetljavanje modela grada i proizvodnju zelenog vodonika. Čak je poslužila i za proizvodnju prvog na svijetu bežično hlađenog piva sa 0% alkohola.

Značaj stvaranja svemirske solarne elektrane i slanja energije na Zemlju bio bi višestruk, a taj sistem bi funkcionisao na sljedeći način: u orbiti bi bio konstruisan velik satelit koji bi sunčevu energiju prikupljao 24 sata dnevno, te bi je slao mikrotalasima male gustoće prema prijemnicima na Zemlji. Prijemnici i sateliti morali bi biti široki nekoliko kilometara.

Za realizaciju ovog nevjerovatnog plana potreban je veliki broj stručnjaka, vrijedna oprema, ali i sprovođenje brojnih ispitivanja. Jedno od njih je i ono koje se tiče uticaja pomenutih mikrotalasa na ljude i životinje. Naime, neophodno je dokazati da taj proces ne bi štetno uticao na živa bića na Zemlji.