Written by

Svoje e-skutere biste uskoro mogli puniti svega 5 minuta

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 390

Za punjenje e-skutera je potrebno nekoliko sati. Zamjenljive baterije mogu biti rješenje za neke modele, ali su one veoma skupe.

Ali, sada postoji rješenje koje bi moglo da izazove pravu revoluciju u industriji mobilnosti. Baterije veličine kao one u električnim skuterima i e-biciklima uskoro biste bi mogle biti 100% napunjene za samo pet minuta! To bi značilo i da bi trenutno jedna od osnovnih prepreka pri kupovini vozila na električni pogon – mnogo vremena potrebnog za punjenje, bio uklonjen.

„Razvijamo novu generaciju litijum-jonskim baterija“, potvrdio je Doron Myersdorf, direktor izraelske kompanije StoreDot. „Tačnije, eliminišemo upotrebu grafita u baterijama.“

Taj materijal, koji se godinama koristi u proizvodnji baterija, sve više ustupa mjesto kalaju, germanijumu i silicijumu, pomoću kojih bi litijum-jonske baterije imale više kapaciteta i punile se mnogo brže.

StoreDot podržavaju tri moćna investitora koji rade na unapređenju tehnologija: BP, Daimler i Samsung – svaki u svom domenu, pa je za očekivati da će se najave o baterijama za e-skutere koje bi bile pune za samo pet minuta uskoro i obistiniti.