Written by

Tastatura za ljubitelje retro izgleda

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 599

Koliko često obratimo pažnju na tastaturu, iako je možda svakodnevno koristimo?

To što je za neke „periferija“, jeftin, potrošni materijal koji je u svakom momentu jednostavno zamijeniti, ali – ne misle svi tako.

Naime, postoje i oni koji imaju sasvim drugačiji pristup ovom uređaju, tačnije njegovom izgledu. Jedna od njih je i kompanija Azio, koja vjerovatno nije poznata široj javnosti, ali je svakako onima kojima je ova oblast bliska. Kompanija je inače fokusirana na izradu tastatura za gejmere i daktilografe, ali se ističe i po tome što je proizvođač prvih modernih tastatura inspirisanih pisaćim mašinama od prije 100 godina.

U ovoj kompaniji proizvode jedinstvene mehaničke tastature za ljubitelje retro izgleda. Koriste materijale poprilično neočekivane za jedan uređaj kakav je tastatura, poput drveta, kože i bakra.

Njihove tastature su retro dizajna, u stilu pisaćih mašina iz 20-ih i 30-ih godina prošlog vijeka. Jedan od njihovih posljednjih predstavljenih modela retro tastature je Retro Compact Keyboard – tastatura u stilu pisaće mašine, koja dolazi u četiri boje. Proizvedena je ne samo za PC, već i kao model manjih dimenzija, za pametne telefone.

Prethodno je Azio predstavio i svoju Posh Retro Cllasic tastaturu, kompatibilnu sa Windows i Mac operativnim sistemima te dostupnu u tri različita stila – Onyx, Posh i Artisan.