TED talk: Kako voditi konstruktivne razgovore

Poslušajte TED talk u kojem Julia Dhar objašnjava zašto umjesto debate uvijek treba da odaberemo konstruktivan razgovor.

Za razliku od debate, gdje je cilj učesnika da izlože i odbrane svoje stajalište o određenoj temi, konstruktivan razgovor traži od sagovornika otvorenost prema različitim idejama i viđenjima svijeta. Kada imamo stav da smo samo mi u pravu, svaki put kada se suočimo sa drugačijim mišljenjem mi, umjesto da propitamo svoje, imamo tendenciju da se još više zatvorimo.

Julia Dhar se posvetila tome da istraži zašto smo, u svijetu u kojem smo toliko povezani, ideološki i politički i dalje potpuno suprotstavljeni, i kako bi nam konstruktivni razgovori pomogli da više sarađujemo.

A kako se vodi konstruktivni razgovor?

Možda je potpuno redundantno postaviti pitanje poput ovog, ali zašto ne ukazati na korak koji najčešće svjesno previdimo – da se sa sagovornikom probamo razumjeti. Kada smo suočeni sa stavom suprotnim našem, postavimo osobi preko puta nas pitanje: „Nikada nisam tako razmišljao/la o tome. Možeš li mi objasniti svoje stavove jer želim da ih bolje razumijem?“

Ako smo uvijek usmjereni na razlike, a ne na sličnosti među nama, svaka debata postaje svađa. Ako izazove i probleme uvijek stavljamo u prvi plan, svaki potencijalni saveznik postaje oponent.