Written by

TED TALK sedmice – Da li je moguće izliječiti HIV pomoću lasera?

m:ovo m:ono| Views: 338

ted

Šta vi prvo uradite kad vas zaboli glava ili zub? Vjerovatno što i većina ljudi širom svijeta  – popijete tabletu. Kako to tablete djeluju na ljudski  organizam, posebno oboljelih od HIV-a, te postoji li zdravija alternativa su teme kojima se bavi TED talk za ovu sedmicu.

Govor je držala Patience Mthuzi, voditeljica istraživačke grupe u Savjetu za naučna i industrijska istraživanja u Pretoriji u sklopu kojih ona laserskom pincetom pokušava odvojiti zdrave ljudske ćelije od onih bolesnih. Takođe je pronašla način kako koristiti laserske pulseve koji će dosvesti lijek na ciljano mjesto u organizmu.

Tokom svog govora Patience je naglasila da su tablete svakako najefikasniji i nejjednostavniji način da se riješimo bolova, ali prije nego dođu tamo gdje treba, one prolaze kroz želudac, crijeva i dolaze u doodir sa ostalim organima. Jedan od najvećih problema kad su u pitanju tablete jeste što kad ih progutamo one se rastvore, a to posebno loš uticaj može imati na oboljele od HIV-a kod kojih tablete snižavaju nivo virusa u krvi, ali zato podižu broj CD4 ćelija. Sve to izaziva brojne, teške nuspojave zato što se tablete rastvaraju i prije nego dođu u krv. To ne mora da predstavlja veliki problem nama koji povremeno popijemo aspirin ili paracetamol, ali nekome ko do kraja života, svakodnevno mora uzimati određeni broj, zaista jeste.

Patience tvrdi da rješenje za ovaj problem leži u laserima koji se već koriste u stomatologiji, hirurgiji i za liječenje dijabetičkih rana. Ona vjeruje da bi se mogli koristiti i za transport lijeka, direktno do bolesnih ćelija tako da ne dodiruje one zdrave.

Ona je otkrila da se laseri trenutno već koriste za bušenje ekstremno sitnih rupica u ćelijama koje se odmah zatvaraju nakon što se u njih ubrizga lijek, a zaražene su HIV-om. Posebno snažnim, ali veoma malim laserom se lijek ubrizga u membranu HIV pozitivne ćelije koja ga proguta u mikrosekundi.

Ona napominje da je ova tehnologija u fazi testiranja, ali glavni cilj je da se u skorije vrijeme počne primjenjivati na ljudski organizam. Na samom kraju govora Patience je rekla da ovo možda zvuči malo, ali da bi u budućnosti moglo dovesti do potpunog istrjebljenja HIV-a.