TED Talk: Slučaj četvorodnevne radne sedmice

Koncept radne sedmice u kojoj se pet dana radi a dva predstavljaju odmor bio je i prije nekoliko decenija u fazi preispitivanja.

Ukoliko je sve više robota i automatizovanih poslova, u budućnosti bi trebalo da se radi manje, pa da vikend traje tri dana, smatralo se osamdesetih godina. Budućnost koju su vidjeli je stigla, ali se ne radi manje. Zapravo, radno vrijeme je „fleksibilnije“, ali u smislu da ne znate koliko će trajati i prenosi se na čitav dan.

Juliet Schor je ekonomista i sociolog sa Boston College, čiji fokus istraživanja je upravo rad. I ono što vidi sada se može nazvati stanjem nikad gorim: anksioznost uzrokovana poslom je sve veća, u SAD se polovina radnika tokom cijelog dana osjeća pod stresom, otkazi na poslu se daju u rekordnim brojkama, oko četiri miliona mjesečno, izgaranje na poslu je medicinski priznat fenomen…

Četvorodnevna radna sedmica bi donijela korist radnicima, preduzećima, društvu, a pomogla bi i u borbi protiv klimatskih promjena, smatra ona.

“Razne zemlje i kompanije su eksperimentisale sa četvorodnevnom radnom sedmicom bez smanjenja plata. Rezultati su bili da su radnici manje pod stresom, cijene svoj posao više i zadovoljniji su svojim životom van posla. Najvažnije, produktivni su u većini slučajeva kao da rade pet dana. I kompanije imaju koristi, troškovi za zdravstveno osiguranje su manji”, kaže Schor.

Njen govor o promjenama paradigme u pogledu na dosadašnji koncept radne sedmice možete pogledati u videu.