TED Talk: Zašto je tako teško izliječiti prehladu

Written by

TED Talk: Zašto je tako teško izliječiti prehladu?

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 83

TED-Ed Originalne lekcije su poseban odjeljak TED Talks platforme gdje korisne i važne priče oživljavaju profesionalni animatori i naratori.

U lekciji koja se bavi prehladom i grupom, koji je režirao Anton Bogati, a ispričao Đorđe Zajdan uz muziku Nikole Radivojevića, saznaćete sve što niste znali o virusu koji je svuda oko nas.

“Odrasli se u prosjeku prehlade više od 150 puta tokom svog života. Čak i kada su simptomi slični, uzrok može svaki put biti drugačiji. Obične prehlade izaziva najmanje osam različitih porodica virusa, od kojih svaka može imati svoje podtipove”, navodi se u lekciji.

Kako toliko različitih virusa može izazvati istu bolest? I da li je lijek uopšte moguć? Naučnici su istražili dvije glavne strategije koje koristimo u borbi protiv virusa.

“Kompanija ViroPharma je 2000. godine sprovela klinička ispitivanja pleconarila, nove pilule dizajnirane za liječenje obične prehlade. Kod mnogih pacijenata, pilula je pomogla. Ali kod sedam od deset njih, samo nekoliko dana nakon tretmana, istraživači su pronašli mutirane varijante virusa koje su bile skoro potpuno otporne na pleconaril”, otkrilo je jedno istraživanje.

To je samo jedna strana problema. Druga nevolja sa prehladom je i ta što se u slučaju izostanka imuniteta infekcija može brzo proširiti duboko u pluća. Nevjerovatna replikacija virusa bi uništila tkivo pluća, sve do trenutka dok pluća ne bi mogla da snabdijevaju tijelo sa dovoljnom količinom kiseonika.

Pogledajte video: