TED Talk: Zašto odugovlačimo čak i kada znamo da je to loše za nas?

Written by

TED Talk: Zašto odugovlačimo čak i kada znamo da je to loše za nas?  

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 92

Svako od nas bar ponekad odgađa važne zadatke i umjesto toga radi nešto drugo, manje bitno, iako je svjestan da se od te obaveze ne može pobjeći i da se samo skraćuje vrijeme za njeno izvršavanje.

Mnogi bi to nazvali ljenošću i pogriješili bi. Riječ koja označava takvo ponašanje je prokrastinacija. Radi se o odugovlačenju najčešće izazvanom strahom da je zadatak koji je pred nama pretežak, da mu nismo dorasli i da ga nećemo dobro odraditi.

Dakle, ljenost je kada nemamo volju da išta radimo i u tom periodu ćemo odmarati, ali ako stalno tražimo neku aktivnost kojom bismo se bavili kako bismo opravdali to što se ne bavimo zadatkom koji nam pri samoj pomisli budi osjećaj neprijatnosti i treme, onda je to prokrastinacija. Upravo o tome se govori o ovom TED Talk videu.

Navodi se primjer studije o odgađanju rada studenata, koja je pokazala da su oni najčešće odgađali zadatke koje su smatrali stresnim ili izazovnim. Zaključeno je i da percepcija o tome koliko je zadatak težak raste dok ga odgađamo.

U jednom eksperimentu studenti su dobili podsjetnike da uče tokom dana. Dok su učili, većina je izjavila da i nije tako loše. Ali kada su odugovlačili, stalno su ocjenjivali ideju studiranja vrlo stresnom, zbog čega je bilo teško započeti učiti.

Dakle, kako bismo izbjegli osjećaj stresa i olakšali sebi potrebno je da jačamo samopouzdanje, da opraštamo sebi greške i ukoliko je potrebno podijelimo zadatak na manje dijelove. U svakom slučaju, odgađanje ne donosi olakšanje, nego dodatni stres, pa je potrebno izbjegavati ga.