Tesla razvija humanoidne robote

Izvršni direktor kompanije Tesla Elon Musk najavio je da će prototip humanoidnog robota biti dovršen sljedeće godine.

Elon Musk je najavio kako njegova kompanija Tesla razvija humanoidne robote. Njegov kodni naziv unutar kompanije je „Optimus“.

Kako već ima veliko iskustvo sa automatizovanim mašinama u svojim fabrikama, Optimus će biti razvijen uz korišćenje ovih znanja. Pored toga, u izradi će se upotrijebiti i dio hardvera i softvera koji pokreću Autopilot, program za pomoć vozačima.

Musk je više puta do sada govorio o svojim strahovima od odbjegle umjetne inteligencije. Zato je neobično čuti da baš Tesla razvija humanoidne robote.

Ipak, kako bi se uvjerio da robot neće predstavljati opasnost za ljude, Musk je naglasio da će Tesla Bot biti prijateljski nastrojen. 

Mehanički će biti dizajniran tako da će se od njega moći lako pobjeći. Biće visok 173 cm, težak 57 kilograma, a umjesto lica imaće ekran. 

Tesla Bot će služiti za obavljanje „zadataka koji su nesigurni, ponavljaju se ili su dosadni“, navedeno je u tekstu koji je objavljen na stranici kompanije.

„Mislim da će fizički rad u budućnosti biti stvar izbora. Ako budete željeli, moći ćete da radite“, rekao je Musk.

Pri kraju događaja „AI Day“, Musk je pokazao i crteže robota. Osim Optimusa, predstavljeni su i projekti automobila sa samoupravljanjem.

Već smo navikli Musk kontinuirano najavljuje nove futurističke projekte koji se nikada ne realizuju. Da li humanoidni roboti zaista ugledati svjetlo dana, saznaćemo 2022. godine.