Written by

Teslin novi Supercharger za 5 minuta punjenja vozi 120 kilometara

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 702

Kompanija Tesla nedavno je uvela Supercharger treće generacije koji je dizajniran tako da dramatično skrati vrijeme punjenja eletričnih vozila, ali na taj način želi zadržati prednost nad novom konkurencijom. 

V3 super-punjač koji je zvanično predstavljen prije nekoliko dana podržava maksimalnu brzinu do 250 kilovata na dalekometnoj verziji modela 3. Po ovoj stopi, V3 model može dodati čak 120 kilometara za svega pet minuta punjenja što je zaista genijalno.

Poboljšanja u vremenu punjenja vozila su zaista kritična jer kompanija prodaje najviše modela 3 koji imaju najveću zapreminu i redovi ispred super-punjača zaista mogu biti dugački.  Iz Tesla kompanije su saopštili da će nova generacija moži opskrpiti duplo više vozila nego što je to ranije bio slučaj.  On naglašavaju kako je važno napomenuti da V3 nije napredna verzija starih punjača već sasvim posebna tehnologija koja podrazumijeva potpuno novi sistem jačine 1MW.

Tesla je na svom blogu najavio i neka nova poboljšanja koja za cilj imaju i poboljšanje cijene punjenja za modele S i X. U kombinaciji sa V3 super-punjačem vrijeme punjenja će se smanjiti za 50%.