Tinder sugeriše korisnicima da razmisle prije slanja uvredljive poruke

Tinder sa novom sigurnosnom stavku pokušava da smanji broj poruka mržnje poslanih na platformi i korisničko iskustvo učini ugodnijim.

Kompanija planira započeti sa uvođenjem stavke “Jeste li sigurni”, koja koristi umjetnu inteligenciju (AI) za automatsko otkrivanje uvredljivih riječi. Kada je pronađe, program će automatski pitati korisnike da li su sigurni da žele da pošalju takav sadržaj, navodeći ih da razmisle prije nego što to učine. Kompanija je testirala opciju i navodi kako postoji manja vjerovatnoća za uvredljivim sadržajem kod ljudi koji su vidjeli upit. 

Ova opcija već duže vrijeme postaje dio prakse i drugih aplikacija. Instagram je upozorenja za potencijalno uvredljive natpise uveo još 2019. godine. Kompanija takođe automatski sakriva komentare za koje AI utvrđuje da su uvredljivi. 

Tinder još nije počeo da blokira poruke, ali je napravio značajan iskorak za smanjenje uvredljivih sadržaja. Upit sugeriše ljudima da razmisle prije slanja, kako bi aplikaciju učinili sigurnijom i ugodnijom za veći broj korisnika. 

Pomenuta aplikacija, predviđena za upoznavanje, pokrenuta je 2012. godine i dostupna je za Android i iOS uređaje.