Written by

Top 10 najljepših ostrva na svijetu za 2015. godinu

m:ovo m:ono| Views: 635

0

Iako je ljeto za nama možemo još malo da uživamo u pogledu na neka od najljepših ostrva na svijetu i zamišljamo da smo tamo. Bilo da planirate putovaje u bliskoj budućnosti, bilo da im se samo divite preko fotografija, sigurni smo da će vam se svidjeti odabir deset najljepših ostrva na svijetu za 2015. godinu.

10

10 – Fernando De Noronha, Brazil

Brazilsko Fernando de Noronha ostrvo je legendarno i predstavlja raj za ljubitelje plaža, ekološku zemlju čuda, gdje su čak i ajkule prijateljski nastrojene. Ovo je zapravo arhipelag koji se sastoji od 11 kvadratnih kilometara vulkanskog kamenja i 20 manjih ostrva. Navodno, Naomi Kembel je česta gošća ove destinacije, nakon nedjelje mode u Sao Paulu. Trosatna tura brodom je sjajni način da upoznate ovo spektakularno okruženje, a ronilačke ekspedicije u ovom kraju svijeta su nešto zaista posebno.

9

9 – Bora Bora, francuska polinezija

Ostvo Bora Bora, sa lagunom koja podsjeća na umjetničku paletu plavih i zelenih boja je pravi melem za oči. Romantične duše iz svih krajeva svijeta žele da posjete ovu destinaciju, a ko god da je jednom došao, poželio je da se barem još jednom ovdje vrati. Ovo ostrvo ima planinu koja podsjeća na zamak, Otemanu, koja dominira čitavim lokalitetom i ponosno prodire u nebo i oblake. Ovo je najbolje mjesto za medeni mjesec, gdje luksuznih hotela i spa centara ima u izobilju, kao i bungalova iznad vode i eklektičnih vila sa svim luksuznim pogodnostima.

8

8 – Mauricius, Afrika

Jedna od najboljih afričkih destinacija, okružena tirkiznim Indijskim okeanom, naseljena raznovrsnom populacijom je Mauricijus. Ovo ostrvo posebno krase zeleni golf tereni, izobilje sportova u i na vodi, planinarenje, lovačke ekspedicije, posmatranje ptica i odmaranje u nekim od najboljih i najluksuznijih hotela svijeta. svaki obrok na Mauricijusu je kulinarska poslastica i pravo iskustvo za sva vaša čula. Mauricijus ima i najbolje botaničke bašte svijeta, idealni noćni život, zabavu na plaži i mjesta pod zaštitom Uneska. Da li vam je potrebno još nešto?

7

7 – Bali, Indonezija

Sa predivnim horizontom prošaranim planinama i zašiljenim pagodama, Bali je ostrvo čiji naziv znači raj. Na ovom indonežanskom ostrvu, možete ići u turu po antičkim hramovima, igrati se sa sumatranskim slonovima ili jednostavno možete uživati u nekom od luksuznih hotela koji imaju savršeni pogled, okruženje i besprekornu uslugu. Dominantni vulkani obmotani zelenim šumama vladaju ovim dijelom planete, dok se pješčane plaže lagano i nježno miješaju sa tirkiznim vodama. Bali je destinacija koja vas nikada neće razočarati.

6

6 – Madeira, Portugal

Madeira je jedno od onih mjesta koja nikada nećete zaboraviti. U pitanju je destinacija koja vam nudi evropski komfor pomješan sa tropskim luksuzom. Ipak, Madeira nije Ibica – ova destinacija privlači malo zreliju klijentelu, gdje je uživanje ograničeno da dramatični izgled ovog ostrva i njegova botanička čuda. Botaničke bašte vulkanske zemlje su prava poslastica u ovom dijelu planete, jer tu može porasti praktično bilo koja biljka. Posjetioci Madeire ne traže burni noćni život, glasnu muziku i veliki broj noćnih klubova, oni žele da lutaju, šetaju i istražuju svoju fascinantnu okolinu.

5

5 – Ko Tao, Tajland

Ko Tao je jedno od onih ostrva koje pluta u mirnim tajlandskim vodama. Zapravo, ovo ostrvo svakog dana postaje sve popularnije i komercijalnije, ali i dalje predstavlja savršenu mješavinu buke i ležerne prirode. Ovdje se možete zabavljati sa ajkulama i ražama na igralištu koje kreiraju koralni grebeni, ili možete uživati u svakom danu sa egzotičnim i osvježavajućim koktelom u vašoj ruci.

4

4 – Santorini, Grčka

Neki bi rekli da vam je potreban samo jedan dan da uživate u šarmu i čarima Santorinija, ali za pravo poimanje energije ovog mjesta i svega što ono može da ponudi, potrebno vam je nedjelju dana ili više. Na taj način ćete imati sasvim dovoljno vremena da vidite da Santorini nudi mnogo više od onoga što vam se učini na prvi pogled. Prva tačka dnevnog reda kada dođete na Santorini je da udahnete duboko i uživate u besprekornom pogledu. Poslije toga, opustite se i uživajte u arheološkim čudima impresivno očuvanih Akrotiria ili se prošetajte antičkim stepeništem koje će vas odvesti do istorijskog grada Manolasa.

3

3 – Roatan, Honduras

Roatan je svakako lijepa destinacija. Gdje god da pogledate vidjećete predivne nijanse plave boje okeana i zelene koja je prošarana predivnim cvijećem. Voda oko ovog ostrva je bistra i topla, a prefinjeni bijeli pesak krasi plaže. Ovdje se nalazi i drugi najveći koralni greben svijeta, pa je ova destinacija omiljena među roniocima.

2

2 – Maui, Havaji

Maui je jedna od najpopularnijih destinacija svijeta i to sa dobrim razlogom. Atmosfera na ovom ostrvu, njegova istorija i izobilje plaža, vodopada, obilježja čine ga idealnim za odmor, tokom bilo kog doba u godini. Ovdje su ronilačke ekspedicije posebna poslastica, a bašte su kao komadi raja na zemlji.

1

1 – Provindenciales, Turks i Kaikos

Najbolje ostrvo na svijetu za 2015. godinu je ostrvo Provindenciales. Na ovom ostrvu je sve moderno i komercijalno, kako je sve uglavnom novo. Ovdje nema starog grada – prije samo nekoliko decenija, ovo je bio obični slani nanos u sred okeana. Ronioci će cijeniti podvodni svijet ove destinacije. Posebna poslastica ovog ostva je morska hrana, koja je veoma raznolika i preukusna.