Twitter pokreće servis za bezbjednije tvitovanje

Društvena mreža Twitter želi  da premosti prepreke koje se pojavljuju ukoliko neka država zabrani rad njihovog servisa.

Twitter je napravio „tamnu web stranu“ svoje usluge, omogućivši da se ovoj društvenoj mreži pristupa preko pretraživača Tor.

On se može koristiti za surfovanje običnom web-om uz dodatnu privatnost, jer odbija saobraćaj korisnika kroz gomilu „relejnih“ veza, pa je praktično nemoguće pratiti šta korisnik radi. Zbog toga je taj pretraživač poznat po tome što se njime može pristupati „tamnom web-u“, odnosno sajtovima koji postoje na enkriptovanoj mreži i ne može se pronaći korišćenjem tradicionalnih internet pretraživača.

„Tor“ je skraćenica za The Onion Router, kao asocijacija na to da arhitektura mreže liči na slojeve luka. A posjeta web lokacijama koje imaju sufiks „.onion“ – dodaje još veću sigurnost. Twitter je sada odlučio da ponudi lokaciju sa .onion domenom, nešto što su brojni korisnici tražili godinama.

Ovim potezom Twitter se pridružio drugim kompanijama i organizacijama kao što su Facebook i BBC, koji su već nekoliko godina nudili takve verzije svojih sajtova za ljude u društvima pod velikim nadzorom, kao što su Kina i Sjeverna Koreja.

Ovom opcijom pristup društvenom mreži bi trebalo da bude omogućen, čak i kada je servis blokiran u određenoj zemlji. Pored toga, funkcija anonimnosti u Tor-u će biti od pomoći u borbi protiv nadgledanja.