Umjetnik podijelio modele za pravljenje replika računara od papira

Written by

Umjetnik podijelio modele za pravljenje replika računara od papira

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 87

Ovo je vijest koja će nesumnjivo obradovati sve kompjuterske nostalgičare. Umjetnik Rocky Bergen iz Kanade napravio je i objavio kolekciju modela za pravljenje replika računara od papira.

Besplatna kolekcija dostupna je svima, a sve što je potrebno za izradu replike su štampač, makaze i ljepilo za papir.

Cijela kolekcija nalazi se na sajtu The Internet Archive pod nazivom Classic Computers Papercraft Collection. Sadrži 24 PDF dokumenta materijala za izradu 3D replika klasičnih računara.

U kolekciji su modeli koji su proizvedeni između 1970. i 1980. godine poput Apple II, IBM PC 5150, Commodore 64, Apple Macintosh, ali i rariteti kao Apple Lisa 1. Osim računara možete isprintati i klasične konzole za igrice poput Sega Master System i Nintendo GameCube.

Kanadski umjetnik je objasnio da ga je na pravljenje ovakve kolekcije inspirisalo to što je uvijek bio ljubitelj starih računara i njihovog industrijskog dizajna, ali nije baš bilo praktično da ih sve stvarno nabavlja i skladišti.

Prvi model, koji je dizajnirao 2016. godine, je Amstrad CPC 464. Bergen modele dizajnira pomoću fotografija preuzetih sa Interneta, a zatim ih razdvoji na dijelove i slaže u Adobe Illustratoru.

Mnogi modeli imaju varijacije jer je na monitorima npr. prikazan različit program, ili igrica. Nekima su dodati drajvovi, flopi diskete, modemi, kutije za softver, sve u odgovarajućoj veličini. Ištampan model je veličine od sedam do deset centimetara na standardnom papiru, ali na A3 formatu može da se napravi skoro u prirodnoj veličini