Uspješna m:tel karijera - bez granica

Written by

Uspješna m:tel karijera – bez granica

m:tel info, m:vijesti| Views: 1538

m:tel pruža šansu mladim inženjerima da iskustvo stiču upravo u ovoj kompaniji i tako grade svoju budućnost i poslovni put, bez obzira na to gdje su sticali svoje akademsko obrazovanje.

Kompanija m:tel, pored elektrotehničkih fakulteta u BiH, ostvaruje saradnju i sa fakultetima izvan državnih granica, kako bi podržala povratak studentima i mladim inženjerima koji su se školovali u obrazovnim ustanovama izvan BiH. Upravo s tim ciljem je potpisan i ugovor o saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka Novi Sad, u oktobru 2018. godine, koji omogućava studentima te obrazovne ustanove obavljanje studentske prakse u kompaniji m:tel.

Daniela Kotur, jedna je od mladih inženjerki zaposlenih u m:tel-u, a koja je u ovu kompaniju došla upravo sa FTN Novi Sad, nakon master studija. Njen prvi kontakt sa m:tel-om rezultat je upravo navedene saradnje kompanije sa ovim fakultetom, pa je odlučila da njen izbor za obavljanje stručne prakse bude Banja Luka, odnosno kompanija m:tel.

„Završila sam osnovne akademske i master studije na studijskom programu Energetika, elektronika i telekomunikacije, smjer Telekomunikacioni sistemi. Tokom studiranja, u okviru saradnje između kompanije m:tel i Fakulteta tehničkih nauka, održano je predavanje na kojem su predstavnici kompanije, a danas moje kolege, govorili o najsavremenijim tehnologijama, ulozi inženjera u kompaniji, ali i programu stručne prakse koji nam je bio dostupan. Tada, kao student završne godine, odlučila sam da praktično znanje steknem obavljajući praksu upravo u kompaniji m:tel“, kaže Daniela Kotur i dodaje da joj je prije same prakse bilo ponuđeno 15 različitih oblasti interesovanja.

„Na kraju, izabrala sam Cloud infrastrukturu u okviru koje sam dobila sjajnog mentora Zorana Stojilkovića koji se već na početku potrudio da se osjećam kao dio tima. Bila sam oduševljena njegovom, ali i voljom cijele službe da što više znanja prenesu na mene, da odgovore na sva moja pitanja i da mi maksimalno izađu u susret. Pored toga što sam stekla teorijsko i praktično znanje iz oblasti koja me je zanimala, stekla sam uvid i u širok spektar tehnologija kojima se kompanija bavi, kao i u kolektiv i radnu atmosferu, što je olakšalo prilagođavanje radnom mjestu nakon zaposlenja“, naglašava Kotur.

Daniela je na praksu u m:tel došla ne sluteći da će upravo taj dolazak skratiti njen put do završetka studija.

„Iako sam bila pri kraju master studija, nisam imala temu završnog rada. Zbog posvećenosti mentora i moje želje da saznam što više iz oblasti koju sam izabrala, projektni zadatak na kojem sam radila mogli smo da podignemo na viši nivo. Uz konsultaciju sa profesorom na fakultetu, taj projektni zadatak postao je tema mog završnog master rada, koji sam nedugo zatim i odbranila. Tokom prakse, ali i nakon toga, imala sam veliku podršku mentora kojem sam izuzetno zahvalna i kojeg smatram zaslužnim što sam danas dio ove kompanije. Pokazao mi je zašto m:tel treba da bude moja prva opcija pri zaposlenju“, navodi ona, naglašavajući da je stručna praksa bila definitivno test za izbor njenog budućeg profesionalnog, ali i životnog puta. „Veliku želju sam imala da se vratim i radim u svojoj državi, ali uz uslov da budem zadovoljna izborom poslodavca. Uređen sistem kompanije, predusretljivost kolega i prijatna radna atmosfera koju sam osjetila tokom prakse bili su odlučujući faktori prilikom mog izbora”, kaže Daniela.

Daniela Kotur i Zoran Stojilković

Kao mlada inženjerka svoju karijeru u m:tel-u započela je kao inženjer saradnik za upravljanje inventorijem u Sektoru za upravljanjem operacija, u okviru Funkcije informacionih tehnologija, a već na samom početku dobila je i priliku da vodi sjajan projekat pod nazivom m:tel Playground. O tom iskustvu ona kaže: „Rad na Playground projektu je za mene bio veliki izazov s obzirom na to da sam tek došla u kompaniju i nisam imala predstavu šta on sve sa sobom nosi. Zahvaljujući kolegama, uz čiju sam nesebičnu pomoć i podršku vodila projekat, priveli smo ga uspješno kraju za ovu godinu i veoma sam zadovoljna postignutim. Playground program obuhvatao je IoT izazov na temu unapređenja energetske efikasnosti na kojem smo nagradili tri najbolje ideje, meetup-ove na kojima je govorio niz zanimljivih govornika, digitalizaciju malih i srednjih preduzeća, kao i druge aktivnosti. Radeći na ovom projektu usavršila sam svoje postojeće vještine, proširila znanja iz poslovnog, tehnološkog i preduzetničkog svijeta, i ostvarila nova poznanstva, zbog čega sam zahvalna što je ovako jedan važan projekat povjeren baš meni“.

Ističući važnost da mladi ljudi imaju sigurnost koju im daje zaposlenje, ona je izdvojila kao benefite rada u m:tel-u, prvenstveno prijatnu radnu atmosferu i predusretljive kolege, kao i ulaganje kompanije u svoje zaposlene kroz stručna i lična usavršavanja. „Kompanija cijeni rad svojih zaposlenih te ih motiviše nagradama i nudi im mogućnost napretka, a ono što je mene privuklo jeste i klizno radno vrijeme, koje dozvoljava da se usklade privatne i poslovne obaveze, kao i konstantna briga o zdravlju zaposlenih. m:tel predstavlja jednu stabilnu i jaku kompaniju koja pruža sigurnost svim zaposlenim, a prati tehnološki trend i rad sa najsavremenijim tehnologijama i sistemima. Smatram da svako ko se odluči da dođe u m:tel neće pogriješiti. Stručna praksa je jedinstvena prilika mladim ljudima da još kao studenti upoznaju praktične procese u oblastima kojima se bave. Za razliku od drugih poslodavaca, m:tel pruža šansu svima da iskustvo stiču upravo u ovoj kompaniji i tako grade svoj put. Vjerujem da će svako ko dođe, ovdje i ostati“, naglašava Daniela Kotur.            

Mentor Danieli Kotur tokom obavljanja stručne prakse, kako je navela, bio je Zoran Stojilković, čija je priča o zaposlenju u ovoj kompaniji takođe veoma zanimljiva. Rođen u Srbiji, u Boru, studirao i radio u Nišu, nakon 15 godina svog radnog iskustva kao diplomiranog inženjera elektrotehnike u IT tehnologijama, na prijedlog svog prijatelja riješio je da promijeni grad, državu, preseli se u Banjaluku i započne karijeru u m:tel-u. U ovoj kompaniji je već pet godina i svojim iskustvom kao ekspert u Cloud i ICT tehnologijama daje neprocenjiv doprinos kompaniji.

„Posao kojim se bavim je vrlo zanimljiv i dinamičan. Nikada vam nije dosadno. Uvijek imam nešto novo da istražujem i naučim, a entuzijazam nije popustio. Prije svega, na to najviše utiču timski duh i pozitivna radna atmosfera u našem okruženju. To je presudno kako bi čovjek išao na posao sa zadovoljstvom, a ne sa mukom“, kaže Zoran, komentarišući stručnu praksu koju ova kompanija nudi. „Stručna praksa studentima na završnoj godini studija je vrlo bitan aspekt u daljoj perspektivi i budućeg poslovnog angažmana jednog mladog inženjera. Bio sam mentor i Danieli Kotur na njenom master radu, koja je od ove godine zaposlena u našoj kompaniji i predstoji joj uspješna karijera. Mislim da mentori i praktikanti moraju da budu ’na istoj talasnoj dužini’, kako bi se stvorila želja i ambicija kod mladog praktikanta da se s lakoćom upusti u inženjerske vode i zavoli praktično sve ono što je teorijski studirao na fakultetu“, naglašava Stojilković.

O prednostima rada u velikim kompanijama gdje spada i m:tel, on kaže da je to upravo činjenica da imate mnogo mogućnosti za sticanje širokog tehničkog i praktičnog znanja, jer se radi sa opremom i resursima kojih nema u malim kompanijama. „Mali je broj kompanija, da ne kažem da ih nema, koje mogu da se pohvale tehnologijom kao m:tel, koji je non-stop u trci sa vremenom da prati ubrzani rast Cloud i ICT tehnologija i nudi poslovna rješenja krajnjim korisnicima. To je još jedan od razloga zbog kojih bih poručio svim studentima, budućim inženjerima, da se ne plaše izazova, da je to ono što ih gura naprijed u kasnijem radu i poslu kojim će se baviti. Dođite u m:tel na praksu da vidite i osjetite okruženje i šta sve možete da naučite. Onda ćete kasnije lakše donijeti odluku šta dalje u životu!“, kaže Zoran Stojilković.

U okviru svoje podrške koju godinama unazad pruža mladim talentovanim ljudima, m:tel je i ovoga puta otišao korak dalje, te je ponudio praksu svim studentima elektrotehničkih fakulteta u novom semestru 2021. godine, a potrebno je samo da se prijave sa svojim upitima na mejl adresu praksa@mtel.ba.

Takođe, na zvaničnoj web stranici m:tel-a, u dijelu Karijera, svi zainteresovani inženjeri elektrotehnike mogu da pronađu informacije i prijave se za zaposlenje u ovoj kompaniji, a iz m:tel-a poručuju da su njihova vrata za one koji žele postati dio kvalitetnog tima uvijek otvorena.