Ušteda prostora: Android pokreće arhiviranje aplikacija

Android bi trebalo da dobije alatku koja će omogućiti arhiviranje aplikacija, kako bi se umjesto brisanja na taj način oslobađao prostor na telefonu.

Google radi na novoj funkciji „app archiving“, koja bi mogla da se do 60% smanji prostor koji zauzimaju pojedine aplikacije. Najbolje od svega je da podaci koji se koriste u tim aplikacijama takvim arhiviranjem neće biti izgubljeni. Oni se kasnije mogu lako vratiti u izvornu formu, onog trenutka kada budu zatrebale korisniku.

Aplikacija koja je označena za arhiviranje kreira novi APK koji je nazvan „Arhivirani APK“ i mnogo je manji od običnog.

Ovo je dobra vijest za korisnike koji su shvatili da bez obzira na to koliko velike potencijale memorije ima telefon, u jednom trenutku ipak dođete u situaciju da morate da brišete bilo aplikacije, bilo sadržaj u telefonu.

Arhiviranje će biti posebno zanimljivo onima koji se odlučuju za uređaje srednje klase, jer će time obezbijediti više prostora za aplikacije. Uz pomoć njega i telefoni sa 64 GB i 128 GB memorijskog prostora moći ćete da čuvate znatno više aplikacija, fotografija i video snimaka, a da ne opteretite kapacitet telefona.

Planirano je da nova funkcija bude dostupna u toku ove godine.