Uz online igru Bad News prepoznajte lažne vijesti

Written by

Uz online igru Bad News prepoznajte lažne vijesti

m:reza, preporučujemo| Views: 518

Činjenica da se danas mnogi od nas oslanjaju na internet, kada govorimo o izvoru informacija o različitim temama, dovela je i do problema lažnih vijesti. S obzirom da svako može da kreira online nalog i objavljuju svoje misli i/ili stavove, ljudi, u potrazi za informacijom, lako mogu da upadnu u zamku dezinformacija.

S obzirom da su lažne vijesti veliki problem današnjice, istraživači sa Univerziteta u Kembridžu su stvorili igru Bad News, baziranu na pretraživaču pod nazivom „Loše vijesti“, s ciljem da edukuju korisnike kako da identifikuju poruke koje bi mogle biti dezinformacija ili da prepoznaju nalog koji se lažno predstavlja kao neko važan.

Igra i počinje malim Twitter nalogom, kada igrač i treba da poveća broj pratilaca, a to čini tako što pomoću pogrešnih informacija hrani njihove strahove i bijes, a istovremeno izbjegava kritike onih koji provjeravaju vijesti koje im servira te skreće pažnju pratilaca služeći se različitim teorijama zavjere. Pobjednik je onaj ko uspije da uništi kvalitet online izvještavanja, i to u sopstvenu korist.

Ova igra, u suštini, vodi igrače kroz simulaciju u kojoj su zamoljeni da ocijene koliko pouzdanim smatraju niz tvitova i vijesti.