Written by

Vrata će nam uskoro otvarati roboti

m:tel IPTV| Views: 629

magazin_24

Treći dan marta, rezervisan je za novu dozu informacija iz oblasti nauke i tehnologije u TV izdanju m:agazina koje počinje u 14:30 časova. Na programu Radio Televizije Republike Srpske pratite novitete koje nam donosi budućnost zajedno sa kompanijom m:tel.

Kompanija koja pomjera granice kada je u pitanju robotika, Boston Dynamics, nedavno je svijetu predstavila svoj najnoviji izum. Prvi na svijetu su predstavili robota koji manevriše kao životinja a sada su otišli i korak dalje tako što kombinuju principe dinamičke kontrole, balans, sofisticirani mehanički dizajn, elektroniku, softvere, navigaciju i inteligenciju. Ovaj novi robot kojeg su kreirali, zove se SpotMini i to je četvoronožna žuta mašina, otprilike jedan metar visine sa nastavkom pomoću koga može bez problema da otvara vrata. Iako zvuči prejednostavno, baš ovakvi jednostavni zadaci dokazuju kompleksnost programiranja, a  pored toga ovaj robot se pomjera u stranu da ostavi dovoljno prostora za prolazak. Praktično zar ne?

Kada je riječ o praktičnosti, za svakodnevne probleme tu je YouTube kanal  – 5 minutes crafts iz kojeg ćete naučiti mnoštvo korisnih stvari. Iako su na YouTube platformi relativno kratko, „Petominutne majstorije“ su za manje od godinu i po dana prikupile skoro četiri milijarde pregleda i 13 miliona redovnih pratilaca. Praktični savjeti u ovim video klipovima otkrivaju vam šta sve možete da napravite sami u svom domu. Teme poput „20 savjeta za holivudski osmijeh“, „25 mađioničarskih trikova koje svako može da izvede“ i „15 savjeta za mršavljenje ako ste ljenjivac“ samo su neke od majstorija koje ćete naučiti.

Robotika, savjeti, noviteti u mobilnoj telefoniji, zabavni sadržaji i još mnogo interesantnih tema spoznaćete ako ostanete uz ekipu m:agazina u subotnjem, polučasovnom druženju. Pored premijernog prikazivanja, reprizu možete pogledati u subotu u 1.10 i utorak u 12.30 časova, kao i posjetom YouTube kanalu – m:tel BiH.