Windows 11 spreman za upotrebu

Prošlo je skoro 11 mjeseci od kako je Microsoft objavio da je spremio Windows 11, i sada je ovaj operativni sistem i zvanično dostupan za široko rasprostranjenu upotrebu.

Windows Health Dashboard je promijenio status Windows 11 prethodne sedmice u “određen za široku upotrebu”. Ukoliko vaš računar zadovoljava zahtjeve za njegovo pokretanje, možete instalirati i koristiti Windows 11 koji je sada u dovoljno dobrom stanju da svi sa starijih verzija mogu da pređu na najnoviji OS.

Ono što bi iz tehnološkog diva voljeli jeste da što veći broj korisnika pređe na Windows 11, jer ih ne raduje to što su neke ranije verzije njihovih operativnih sistema (poput Windows 7) popularnije nego najnovije.

Cilj novog OS je bio da bude brži nego svi postojeći. Tako su ukinute neke izmjene koje su napravljene još 2019. godine, poput one koja je u Windows File Explorer polje donijela mogućnost da se zajedno s lokalnim fajlovima pretražuje i OneDrive cloud prostor za skladištenje. I to je previše usporavalo računar.

Zanimljivo je i da se vraćaju neke od Vista opcija. Iako je Vista bila je dan od najmanje popularnih pokušaja Microsoft-a, pinovanje bazičnih aplikacija na desktop, uz neke bitne promjene i ispravke onog što je bilo nepopularno, sada se ponovo vraća.