Xbox konzole ruše sve rekorde

Posljednja verzija Xbox konzole donijela je kompaniji Microsoft odličnu zaradu u odnosu na ranije verzije i dala mu znatno bolju poziciju na tržištu.

U posljednjem prodajnom kvartalu kompanija Microsoft je ostvarila čak 51% bolju zaradu kad je riječ o konzolama i propratnim proizvodima, što iznosi nevjerovatnih pet milijardi dolara. Zahvaljujući servisu Xbox Game Pass, dobili su novih tri miliona korisnika, što je u završnici ukupno 18 miliona.

Strategija kojom su nastavili devetogodišnju bitku na tržištu igračkih konzola podrazumijevala je dvije nove Xbox serije – X i S, koje su izašle na tržište u novembru prošle godine. To u kompaniji smatraju najvećim uspjehom nakon što je 2013. u prodaju pušten Xbox One. Uprkos poteškoćama sa snabdijevanjem tržišta i zadovoljavanjem potražnje u izazovnoj godini kakva je bila 2020, ostvareni rezultati su rekordni.

Ono što je poguralo prodaju i rast korisnika zapravo je Xbox Game Pass, preko kojeg je moguće preuzeti i igrati video-igre iz ponuđene kolekcije, koja neprestano rotira sadržaj. Neke od njih se mogu preuzeti odmah po puštanju na tržište, što je i te kako velika prednost u odnosu na konkurentsku ponudu.