Xiaomi patentirao sistem koji prepoznaje svjetla na semaforu

Written by

Xiaomi patentirao sistem koji prepoznaje svjetla na semaforu

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 77

Xiaomi je patentirao tehnologiju identifikacije semafora za samovožnju.

Naime, nakon što je najavila da planira proizvodnju prvog automobila, kompanija je privukla veliku pažnju javnosti, a sada su se pojavile i informacije da je nedavno objavljen patent za “metod prepoznavanja statusa semafora…” koji primjenjuje Xiaomi Auto Technology.

Ovo otkriće odnosi se na oblast automatske vožnje, a metoda identifikacije funkcioniše na sljedeći način:  sistem pomoću senzora i kamere u automobilu prikuplja slike statusa svjetla u više okvira, određuje vremensku sekvencu semafora i analizira status vožnje vozila na prednjem dijelu.

Dakle, kako mediji prenose, ovaj sistem može poboljšati tačnost rezultata prepoznavanja statusa semafora i smanjiti vjerovatnoću da vozila bez vozača krše saobraćajne propise.

Podsjećamo, na prethodnoj Xiaomi konferenciji predsjedavajući Lei Jun kazao je da je Xiaomi uložio 3,3 milijarde juana u istraživanje i razvoj u oblasti autonomne vožnje u prvoj fazi, te da tim koji radi na tome broji čak više od 500 ljudi.

Trenutno je tehnologija autonomne vožnje ove kineske kompanije ušla u fazu testiranja, tako da će prva serija od 140 testnih vozila biti testirana širom zemlje. Njihov cilj je pokretanje prodaje ovih vozila već 2024. godine.

Na pomenutoj konferenciji puštani su i video snimci o “rezervisanim parking mjestima”, “autonomnom parkiranju vozila” i drugim naprednim funkcijama, čime je kompanija dočarala nivo inteligencije vozila na kojima rade.