Written by

Zanimljiva opcija stiže za Excel korisnike

m:reza, preporučujemo| Views: 614

Zanimljiva opcija stiže za Excel korisnike na kojoj je Microsoft radio već neko vrijeme. Riječ je o funkciji će omogućiti brži transfer informacija sa fizičkih dokumenata na digitalne. Tako će svi koji koriste Microsoft Excel moći npr. da fotografišu razne forme sa tabelama (recepte ili slično) i da te informacije direktno ubace u Excel tabelu.

Kako sve funkcioniše?

Radi se o funkciji optičkog prepoznavanjem karaktera. Naime, nakon što korisnick klikne na „Insert data from the picture“ podaci će biti uokvireni te će biti kreirana fotografija i omogućeno njeno prebacivanje. Excel će potom importovati podatke i prebaciti ih u tabelu, dok će korisnici imati mogućnost da edituju sve informacije koje se nisu u potpunosti prebacile sa fotografije u Excel. Nakon završetka obrade, potrebno je samo pritisnuti „Insert“ i Excel će završiti konverovanje tabele u konkretan Excel dokument.

Ova opcija je trenutno u beti fazi što znači da je dostupna samo malom broju Office Insidera sa Android uređajima. Microsoft planira da ovu funkciju omogućiti svim Office 365 pretplatnicima tokom narednih nekoliko mjeseci.

Podsjetimo, Microsoft Excel je nedavno dobio veće ažuriranje u sklopu novoga Office-a 2019.