Written by

Zašto je 8. mart važan

m:ovo m:ono| Views: 697

da-zena

Međunarodni dan žena obilježava se 8.marta svake godine, a to je dan kada pripadnice ljepšeg pola proslavljaju ekonomska, politička i društvena prava i postignuća. Kada se pogleda u prošlost, danas se može reći da se žene zaista jesu izborile za svoja prava i da su postigle jednakost sa muškarcima u mnogim segmentima, no toj poziciji prethodio je niz dešavanja i niz borbi.

Iako istorija piše mnogo događaja u kojima su žene pokušavale da se izbore za bolju poziciju u društvu, ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put tek početkom 20. vijeka, i to u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je zbog izuzetno loših uslova rada naročito ostavljala danak na pripadnice nježnijeg pola.

U SAD, tačnije u New Yorku su se, upravo 8.marta 1857. desili prvi javni protesti žena zaposlenih u industriji odjeće i tekstila. Ove radnice su izrazile svoje nezadovoljstvo radnim uslovima i jako niskim platama. Iako je proteste rastjerala policija, te iste žene su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat i na taj način počele svoju borbu time što su i svake sljedeće godine na 8.mart organizovale proteste. Najpoznatiji su oni 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

Osmog marta sljedeće godine u SAD-u, deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike, obilježen je prvi dan žena, a istorijsku važnost upravo ovom datumu daje i požar koji se desio 8.marta 1911.godine u fabrici Triangle Shirtwaist u New Yorku kada je poginulo preko 140 žena.

U Evropi je 1910. godine održana prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježavalo preko milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj. Ti događaji su se poklopili sa sa požarom u fabrici Triangle Shirtwaist u New Yorku, nakon koga je ustanovljeno da su loše mjere sigurnosti na radu dovele do velikog broja žrtava.

Za to vrijeme u Rusiji, demonstracije povodom Međunarodnog dana žena zapravo su bile prva faza ruske revolucije. Nakon oktobarske revolucije, boljševička feminstkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da 8. mart postane državni praznik, te se tokom sovjetskog razdoblja koristio kao povod za obilježavanje “herojstva radnica”.

Ovaj datum predstavlja poseban dan u godini kada žene ponosno mogu reći da proslavljaju istoriju svoje borbe i rada na ženskim pravima, ali isto tako istaći da je važno da svi budu svjesni važnosti žena u društvu, svakog dana. Danas mnoge organizacije u svijetu obilježavaju Međunarodni dan žena, a neke se i dalje nastoje izboriti da ovaj dan postane državnim praznikom u zemljama u kojima to još nije.

Kompanija m:tel svim pripadnicama ljepšeg pola želi srećan 8.mart – budite zdrave, srećne i nasmijane svakog dana, a u današnjem samo dodatno uživajte.