Written by

Zašto je važno redovno čistiti RAM memoriju?

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 944

Mnogi Android korisnici se žale da im nedostaje memorije, a neki čak i instaliraju aplikacije za upravljanje RAM-om kako bi stvorili dodati prostor za skladištenje. Ali, da li ručno upravljanje RAM-om za Android telefone ima smisla?

U pametnom telefonu, kao i u bilo kojem računaru, postoji više vrsta memorije. Interna memorija, na primjer, spora je, jeftina i stalno čuva podatke, pa čak i onda kada se isključi iz napajanja. Kao rezultat toga, ovdje se pohranjuju softveri i podaci o njima, kao i fotografije i video-zapisi.

RAM (Random Access Memory) je skupa, ali mnogo brža od interne memorije. Međutim, svi podaci će se izbrisati ukoliko nije priključena na napajanje. Služi kao vrsta radne površine za privremeno skladištenje podataka koje telefon koristi. Vrhunski pametni telefoni kao što su Galaxy S10 Plus ili Huawei P30 Pro dolaze sa 8 GB ili čak 10 GB RAM-a, dok nešto stariji uređaji obično imaju oko 4 GB.

Nakon nekog vremena, vaša interna memorija popunjava se najčešće korišćenim aplikacijama. Iz tog razloga, potrebno je njeno povremeno čišćenje, kako bi se mogle pokrenuti nove aplikacije. Vaš Android sistem to radi automatski, tako da ne morate ručno da mijenjate podešavanja telefona.

Dakle, pogrešno je shvatanje da RAM memoriju treba u potpunosti ručno i redovno čistiti, budući da bi to značio da morate stalno ponovo pokretati aplikacije. Ovo troši vrijeme i energiju, ali i smanjuje trajanje baterije. Podaci iz nje se brišu samo ukoliko je pokretanje softvera izrazito sporo.

Ako je jedini razlog nedostatak prostora za skladištenje možete, između ostalog, deinstalirati aplikacije koje niste dugo koristili ili koje izgledaju sumnjivo.