Written by

Zastrašujući SF triler “Planeta majmuna” na kanalu Pink Sci fi

m:tel IPTV| Views: 524

APES

Pink Sci fi & Fantasy, četvrtak 25. juni u 17 časova

Rijetko kada je jedna SF franšiza izazvala toliku pažnju kao što je to slučaj sa ostvarenjima iz serijala “Planeta majmuna” koji je prošle godine dobio posljednji u nizu svojih nastavaka. Ova epska priča o neraskidivoj vezi između čovjeka i njegovog genetskog pretka smatra se klasikom naučne fantastike, a posljednji kadrovi originalne verzije iz 1968. godine sa Charlton-om Heston-om u glavnoj ulozi smatraju se jednom od antologijskih scena u istoriji kinematografije.

Film započinje 2029. godine na udaljenoj svemirskoj stanici gdje astronaut Leo Davidson trenira majmune za svemirske misije. On najčešće sarađuje sa jednim neobično inteligentnim majmunom koji bi uskoro mogao biti spreman za svoju prvu veliku svemirsku misiju. Oglasi se alarm koji označi približavanje velike elektromagnetske oluje i Leo pošalje sondu sa majmunom kako bi istražio ovu neobičnu pojavu, međutim sonda uskoro netragom nestaje. On sjedne u drugu sondu i pođe u potragu za izgubljenim majmunom, ali skrene sa putanje i jedva preživi pad na površinu nepoznate planete.

Leo uskoro otkriva da se zatekao na neobičnoj i divljoj planeti za koju u početku smatra da je nenaseljena, ali vrlo brzo shvata kako je to daleko od istine. Planeta je nastanjena humanoidnim majmunima koji su uspostavili novi svjetski poredak sa ljudima kao robovima. Ovi majmuni imaju visoko razvijene moždane funkcije, tako da mogu govoriti i gestikulisati, a njihovo društvo uređeno je po uzoru na ljudsko.

Ovaj astronaut pronađe neočekivanu saveznicu u majmunici Ari koja se bori za očuvanje prava ljudi uprkos željama njenog oca senatora i u njenoj ljudskoj robinji Deani. Lea zatvore u kavezu sa drugim robovima, ali on uskoro uspijeva da se oslobodi i povede druge ljude sa sobom. Njima se pridruži i Ari koja Leu govori da trebaju posjetiti hram Semos, sveto mjesto za sve majmune. Najveća prepreka na njegovom putu je ratoborni general Thade čija je namjera da zaustavi prijeteću pobunu ljudi.

Televizijski i filmski serijal “Planeta majmuna” doživio je veliki uspijeh među publikom, a ova verzija iz 2001. godine sa Mark-om Wahlberg-om u glavnoj ulozi označila je da još uvijek nije kraj za voljenu SF franšizu i da se još mnogo toga može ispričati. Pored Wahlberg-a, u glavnim ulogama pojavljuju se i Helena Bonham Carter, Tim Roth, Paul Giamatii i mnogi drugi.

https://www.youtube.com/watch?v=GPgNrHqfTdY