Written by

Znate li koji je najbolji gif 2014?

m:ovo m:ono| Views: 382

najbolji gif

Često internetom kruže GIF-ovi koji nas nasmiju do suza i koje jednostavno moramo podijeliti sa svojim prijateljima. GIF-ovi (GIF je skraćenica za ‘Graphic Interchange Format’ odnosno grafički format za razmjenu) predstavljaju jednostavan i brz način razmjene određenog internet sadržaja, a najčešće se koristi za sažimanje određenih podataka, kao što su na primjer fotografije, bez gubitka njihovog originalnog kvaliteta. Ovo je popularan metod za razmjene fotografija većih dimenzija koje će ne taj način zadržati svoju oštrinu, a metod omogućava i mnogo brži download takvih fotografija.

Kada govorimo o GIF-ovima često mislimo na GIF animacije koje se prave kao serija GIF fotografija prikazanih jedna nakon druge tako da ostavljaju dojam kao da se pomjeraju. Svake godine ‘Google’ objavljuje top listu najčešće pretraživanih GIF-ova, a tokom 2014. godine uvjerljivo prvo mjesto zauzeo je GIF koji prikazuje Miguel-a Herrer-u, trenera fudbalskog tima Meksika koji je nastupao na Svjetskom u fudbalu. Herrera je veoma emotivno doživljavao neuspjehe svog tima na terenu i GIF jedne od njegovih reakcija osvojio je svijet, a on je ostao zapamćen kao najsrčaniji trener na svjetskom prvenstvu.

 

Miguel Herrera GIF

 

tumblr_mngoovYkal1rfimo0o2_500
Protekla godina definitivno je bila u znaku animiranog filma “Frozen” kompanije “Disney” koji je fanove osvojio odličnom pričom i muzikom, a veoma brzo je postao inspiracija za veliki broj GIF-ova koji prikazuje slavne scene iz ovog crtića. “Frozen” GIF-ovi preplavili su internet i veoma je teško odabrati jedan koji se najviše izdvojio.

tumblr_nmo9dyIVC71tv9k70o1_500

Iznenadna smrt slavnog holivudskog glumca Robin-a Williams-a zaprepastila je cijeli svijet, a fanovi su vrlo brzo napravili niz GIF-ova koji predstavljaju citate iz njegovih najpoznatijih filmova kako bi mu na taj način odali počast.

 

3pCAUk0

Pored ovih GIF-ova, posebno se izdvojio i ‘The Daily Doodles’ koji sakuplja kreativne koncepte umjetnika David-a Chandler-a. On na svojim crtežima često predstavlja šarene i zanimljive avanture glavnih likova koje su uvijek praćene kratkom pričom.

giphy